Pages

  • RSS

Sunday, May 4, 2008

Conversation with the Chinese Uncle..

Creature that starts our conversation..

Assalamu'alaikum w.b.t.

The conversation between us start when the creature above passed across the road
during my training for driving licence.

Uncle: Wow! Itu biawak la.. Awak nampak itu? Olang cine ske lo makan itu..
Izzah: Aaa.. nampak2.. Ha..? org cine makan eyh? Eeeei..! Uncle makan x??
Uncle: Saya x makaaann..
Izzah: Abih.. uncle makan ape?
Uncle: Saya makan itu kancil.
Izzah: Owh.. sedap x?
Uncle: Sedap2..
Izzah: Rusa uncle pernah makan?
Uncle: X da.. kancil saja..
Izzah: Owh..lagi, uncle makan ape? katak ada??
Uncle: x da la.. Saya pernah makan itu labi- labi..sedap ooo.. buat sup.. ubat ma.. sihat badan..
Izzah: (angguk2.. dalam hati, yeke bley buat ubat?? huhu)
Uncle: Susah itu mau dapat labi2.. itu olang melayu klu dapat dia bagi saya ma.. kita tuka2.. saya bagi dia ayam 2 ekor.. sama duit sikit.. dia bagi itu saya labi2..
Izzah: Owh.. Uncle, feng shui tu ape??
Uncle: Owh, fung soi..(ni cara die sebut). Saya x da percaya itu. Saya percaya nasib.
Izzah: Owh, x sama ye uncle?
Uncle: Iyela.. itu fung soi, die mcm klu awak duduk dekat rumah, bahagia saja.. itu maksudnya, fung soi bagus. Kalau awak pindah, ada manyak masalah, itu fung soi x da bagus. Nanti itu olang fung soi r suruh buat apa2.. bagi itu fung soi bagus balik.. tapi, saya x da percaya oo..
Izzah: Owh..uncle percaya nasib tu macamana??
Uncle: Saya percaya itu nasib olang r.. x bole ubah la..
Izzah: Owh..Macam tu ke...? (HaizZz klu mcm tuh, x fair la.. Dalam Qur'an Allah ada berfirman: Tidaklah Allah mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu yg berusaha mengubahnya..-x ingat lak dlm surah ape..)
Uncle: Ya la.. Awak pon mcm itu ka??
Izzah: Eiyh, x.. lain.. saya percaya nasib ni boleh ubah dgn usaha dan do'a..
Uncle: Owh, lain2.. Do'a?? Eiyh, itu r.. kalau agama awak, dosa boleh ampun ka??
Izzah: Boleh..
Uncle: Owh, bagi saya x da boleh ma..
Izzah: Ha??
Uncle: Iyala.. cuba awak tgk..kalo ada yg bunuh keluarga awak r..x kanla awak senang2 nak bagi maaf..kalo dia kata minta maaf la..x kan mcm itu saja..??
Izzah: Owh..yg tuh..Klu yg tuh, die ada denda.. kirenye, org tuh kne dibunuh balik la..
Uncle: Maksudnya, x da maafla itu..
Izzah: Eiyh, kat akhirat die x dela dosa yg tu dah..
Uncle: Owh..mcm itu.. samala.. sebab klu dosa yg ringan2..mcm saya marah2 awak, pastu saya minta maaf, itu bolehla..
Izzah: (angguk2..)
Uncle: Penah dgr itu crita pasal Osama bin Laden?
Izzah: Owh, pernah2.. (alamak, jgnla die bka lbey2 pasal nih.. x tau sgt pasal osama nih. coz time sibuk2 hal die tuh mcm malas plak nak tau.. HaizZz.. nyesal lak..yela, time tuh immatured lagi.. huhu.. yeke?? entahla..)
Uncle: Awak rasa die baik x??
Izzah: Baik..
Uncle: Kenapa awak kata die baik??
Izzah: (Alamak.. nak jawab ape nih?? taram la..) Sebab Israel yg jahat..
Uncle: Yala.. itu Israel dgn Amerika mmg.. Tapi kenapa itu osama pegi bom itu bgunan? itu bukan kena dekat yg salah.. kena itu pada yg x berdosa..
Izzah: Eiyh, itu bkn die buat la uncle.. tu Israel yg buat..
Uncle: Habis, kalau die x buat, kenapa die mengaku??
Izzah: Eiyh die ada ngaku eyh?? (adoooiii... penah tgk rasanye kat tv pasal nih..tapi, x berapa ingat da..) Die bley buat2 tu uncle..(jwapan bodoh rasanye nih)
Uncle: Eiyh..mana.. x mungkin la..
Izzah: Senyum..(x tau nak kata ape da..)
Uncle: Yela..tapi uncle x la kata dia salah ke jahat ke.. sebab kite x tau..
Izzah: Erm..kite x tau ape sebenarnye yg berlaku..

The Conversation was stopped for a while as the uncle asked me to stop the car because he wanted to buy some fruits. After a few minutes, he came back and i drove carefully while at this time, we talked about his family.. huhu..

The moral is we have to have knowledge about whatever things that related to Islam and even the knowledge that related to other religion as it will be easier for us to explain clearly about it. As for me, i don't know much about Osama.. Adooii.. what a shame.. x bley nak terangkan ape yg berlaku senanye.. eisy..!! nyesal2.. ish3..

4 comments:

asyfaq said...

assalamua'laikum..hemm lawak nye izah.hahah.nak kate osama bin laden jahat ke x kite pon xtau.sbb masing2 ade their own way mcm mane nak 'tegakkn ISLAM' as they said la.mayb it's true dat dorg nak tegakkn ISLAM.but then cara nye xbtul.ye la menggunakn keganasan kan.ISLAM tu sndr bukan agama keganasan .tp umatnye sendiri yg menggunakn keganasan utk mencapai matlamat agama.nway as all of us know,niat/matlamat x menghalalkn cara...

anas_AF said...

a bit error tht..

huhu....ooo, uncle chinese yg ngaja tuh...

mimosa pudica said...

to asyfaq:-
Wa'alaikumussalam.. huhu.. no comment.. x tau sgtla pasl Osama nih..hakhak.. blom kaji secara mndalam..

mimosa pudica said...

to anas_af:-
bile plak aku kata die tuh bapa sedara.. haizZz.. misunderstanding tuh..