Pages

  • RSS

Monday, April 21, 2008

Lelaki ini ego!!

Assalamu'alaikum w.b.t.

Erm..mesti tajuk kat atas tuh..bley timbulkan bnyk kontroversi kan??
Saje jer..ni cerite khamis lps nih..time tuh..ada kls mandu..lps abis kelas mandu tu x balik terus coz x de sape yg nak ambil (sob2)..pergilah singgah SMK Seri Serdang..ummi ana ngaja kat sini.. so, sementara tunggu dia habis kerja..lepak kat meja die..time tgh lepak2 tu..berlakulah satu peristiwa yg menarik perhatian ana.. x tau la bagi antum menarik ke x..but for me..it's quite interesting n i got something valueable from it..

"Ckg, nak buku," budak laki tu minta kat ckg sebelah..Ckg Zawiyah namanya..
"Kenapa mesti bawa Aida?? Awak x bley jumpa ckg kalau x de aida??"
Sengih dan senyap tanpa jawapan..
"ckg dah pesan semalam..simpan elok2 buku2 tu.. tu kan buku sekolah.. amanah.. yg awak biar bersepah kat atas meja awak tu kenapa??"
Senyap lagi sambil tu..bdak laki tu garu2 kepala..
"dah..ckg x nak bagi..pergi masuk kelas.."
"Ckg..nak.."
Mulut aida begerak-gerak menyuruhnya meminta maaf..
ana rasa bdak laki tu nampak..tapi..disebabkan EGO..die x nak sebut perkataan tu..
"Minta maaf la.." ummi ana menyampuk..
senyap..tiada respon..hanya tersengih sambil menggaru-garu kepala..
"Tgk tu..Aida dah aja..ckg Zulaini dah ckp..x nak juga die sebut..yela..saya ni siapa.. ckg biasa je.. kalau dgn mak pon awak x nak minta maaf.. apatah lagi saya.. aida, ingat..kalau awak nak cari calon suami, janganla yg pnuh ego mcm ni..klu awak nak juga die ni, do'a banyk2 supaya hilang sk8 ego die tu..klu x hilang jugak, do'a supaya dijauhkan die dari bertemu jodoh dgn awak. Saya kata macam ni, sebab susah kalau kite dirikan rumahtangga dgn lelaki mcm ni.."
tersenyum ana mendengarnya..nak ketawa pun ada juga..tapi, bila fkir2 balik..mmg btul..
"Kriiing..!!!!" bunyi loceng tanda waktu rehat dah habis..
"Aida..bawa '*' masuk kelas.. bazir waktu je kat sini.."
"jomlah.."
"Pergilah dulu"
Aida pon hilang dari pandangan mata..
"ckg..saya nak buku.."
"saya x nak bagi"
"Cikguuuu...."

dipendekkan cerita..
Budak tu akhirnya cerita apa masalah die snanye..die tu bdak yg agak bermasalah rupenya.. die x puas hati dgn parents die..it was actually a small matter..tapi..sebab die pendam benda tu dah lama..jadila masalah besar..snanye die x puas ati coz parents die x belikan ape yg die minta.. dah lama sgt2 die minta tapi x beli..iaitu..meja study.. his other siblings will get wat they want even tat thing worth about thousands ringgit.. pastu, die kata x de beza pon kalau die buat baik.. mak ayah die tetap tuduh die buat jahat.. so, why must he do the kind thing if his parents think like tat..die cakap camtu..

akhirnya, Ckg Zawiyah janji nak call mak die..Ckg nasihat die supaya die x abaikan pelajaran sebab tu coz maybe his parents will be affected but the effect is more on himself.. Then, ckg tuh tanya..
"ada tinggal solat x??"
die angguk..
"solat apa yg awak tinggal?? Subuh??"
angguk lagi..
"lagi?? tu je??"
"zohor dgn asar.."
"kenapa..?"
"subuh sebab mak selalu bising kalau lambat..zohor tu sebab tertidur.."
"balik sekolah kan dah zohor..solatla terus..solat ye nanti.."
Angguk..
"kalau kite x solat..tu hati jadi lagi keras.. lembut2kan hati tu..paling penting sekarang..jgn tinggal solat.. subuh tu..solat jugak..mak marah macamana pon..bia je.. yg penting awak dah tunaikan kewajipan kpd ALLAH.."
Sambil die cerite tu die nangis tau..bermula time die luah problem die..
"nak buku??"
angguk..
"boleh awak minta maaf??"
angguk.."Saya minta maaf ckg.."

akhirnya..lepas hampir stu jam x silap ana baru dapat dgr perkataan maaf tu.. kan senang klu die minta maaf dari mula..eish..tula ana kata lelaki ni ego.. tapi ana tau..bukan semua.. segelintir je.. but, kalau seseorang tu tinggal solat..akan bertambahla ego die sebab hati die makin keras.. Ingat tu..

p/s: actually, ni bkn utk lelaki je..perempuan pon ada yg egonya tinggi..but there are more in boys..huhu

4 comments:

asyfaq said...

assalamua'laikum...ego..hemm actlly laki ke pompuan ke both hav the same ego.same je.ego ni from my point of view i think it depends on the way one was brought up n perhaps due to kurgnye ibadat pon bley menyebbkn ego ataupon ati keras.u r right izah.actlly,jika d fikirkn kembali knape dat boy xsolat n smudah itu mningglkn solat.from my point of view, i think it must b his parents xbrape nk emphasize regarding solat at the early age of the boy.if the parents hav really emphasize regardg solat ni since the boy masil kecil, i m sure dat when the boy grown up,it wont b as easy as dat 4 the boys nk tingglkn solat.xsemudah tu.sbb since kecil die mmg dah biase mnunaikn solat.solat tu kirenye dah sebati dlm jiwa nye.nway anak2 ni kn ibarat kain putih putih n the parents hav the responsibility mcorakknnye.so actually ego ni , girls or guys it is not wat really matter.bcoz ego bkan hanye untuk laki.ego ni as i said just now,it might also due to the way the boy was brought up by his parents n the biah die dbesarkn.jika anak tu since kecil die mmg sudah dididik dgn nilai yg baik maka baik la die.regardless la die laki ke pompuan.so y boys r more ego than gurls?it is bcoz the parents yg didik die to b ego.4 example,parents always say boy shouldnt cry.it is an embarassement 4 'em to cry.although the fact is it is not.tp sbb die tlh ddidik in such a way sbb tu la mereka jd camtu.so everything begins at home.jika baik didikn nye,maka baik la anaknye,jika silap didikn nye,maka sebaliknye la yg akn terjd.base on dat story,i think parents die pon ade silap dlm mdidik die.nway ni just an opinion.if i m wrong,please correct me.wassalam..

Nur Izzah (nima) said...

Is that right ego is regardless whether in girls or guys?? Erm, Insyaallah i'll try to find bout it..

Nur Izzah (nima) said...

erm..okey2..this is my opinion..

ego seseorg tu bergantung kpd cara didikan atau bi'ah die dibesarkan. Cuma, persoalan sekarang..kenapa kebanyakan yg ego nih lelaki?? sebab, cara parents didik anak2 perempuan dgn lelaki x sama. Maybe perempuan dididik dgn lebih lembut. Nih utk kebanyakan ye..bkn semua. So, bile didikan berlainan, tahap ego juga berlainan. Faktor lain, sebahagian lelaki akan rasa yg die ni kuat dari perempuan. Mmg btul lelaki ni lagi kuat dr perempuan. Dalam al-Qur'an pon ada ckp. Ingat x ayat tu ashfaq? Ustazah che ainu selalu sebut. -Ar-rijalu qowwamuuna 'alannisa'- so, guys will feel like they are more powerful than girls. from this, their ego will emphasize. right? So, what is the conclusion? Kesimpulannya, ego manusia bergantung kpd cara didikan. Tapi sebab cara didikan lelaki dan perempuan x sama (selalunya), therefore the percentage for ego in guys is higer..huhu..this is my opinion. So, if there is other opinion that is different, then..you can post a comment.. ;)

asyfaq said...

ya uhti, i totally agree wit u.it is not dat men are made to be ego.humans to me are made equally.but the thing which make them differ is the way they were brought up.n it is not their mistake to b ego.it just dat they hav to kno how to control their egotism regardless men or women.