Pages

  • RSS

Friday, March 25, 2011

Aroma Alam~

Bismillah..

Aqaba, Jordan


aliimran190.jpg

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal;(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.
[3:190-191]

addzariyat211.jpg
“Dan pada dirimu itu, mengapakah kamu tidak perhatikan tanda-tanda dan bukti kebesaran Dia?”
[51: 21]

Lab Physio, Selasa, 22 Mac

"Mana...?? Tak nampak pun.. Nampak putih je. Bentuk dia macam mana sebenarnya?"
"Err.. kena tengok kat mana? Bahagian sclera yang putih tu ke atau kat pupil?"
"Kat pupil kan.. Yang bila dari jauh kita nampak warna merah."
"Laaa.. ye ke.. Ok.. Ok.. Nak buat balik."

*khusyuk belajar menggunakan fundoscope sambil memerhatikan pembuluh darah yang berselirat dalam mata*

"Hah! Nampak!"
"Do you see anything?" tanya Dr. Mukhallad, yang setia melayani budak-budak Melayu yang selalu keluar lab paling lambat.
"Yeah!! Optic disc. I have found it!"

*dengan muka sangat suka dan bersemangat sebab memang sangat susah nak jumpa. Dr. kata, kena cuba 5-10 kali baru boleh nampak optic disc.*

Orang kata, dari mata turun ke hati.
Kalau kita ambil makna pada permukaan, sepatutnya dari mata turun ke jantung. Sebab dari mata, kita dapat tahu seseorang itu ada masalah cardiovascular system, dalam bahasa ibundanya sistem peredaran jantung dan darah atau tidak.

Ok. Apa kaitan mata dengan gambar di atas? Hmm..
Tanpa nikmat mata, tak dapatlah kita menikmati indahnya gambar.

Bayangkan hanya satu jenis sahaja photoreceptor yang bernama red type cones tiada, kita tak dapat tahu pun warna merah itu bagaimana. Sub7anallah. Halus sungguh. Red type cones itu hanya mempunyai peranan yang orang nampak kecil. Tapi sebenarnya membawa impak yang sangat besar.
__________________________________________________________________

Tiap saat
Tiap tika
Rembesan cinta DIA
meresapi tunjang
sebuah kehidupan.

Mata, perhatikan..
Telinga, dengarkan..
Hati, rasakan..
CintaNYA..
CintaNYA..

Benarkan
dari segenap penjuru
untuk menghirup kasih
untuk meneguk cinta
dari aroma alam
ciptaan sang Pencipta.

p/s 1: Tahniah, pipah for the SPM result. Apa-apa pun juz set in mind, setiap yang Allah tentukan itulah yang terbaik.
p/s 2: Exam CNS II = 5 April. Doakan.
p/s 3: Mahu share satu kata-kata yang didapati dari senior,

Untuk mengetahui darjat kita di sisi Allah,
perhatikan di mana Allah kita letakkan dalam kehidupan seharian.

Wallahu a3lam.

2 comments:

eXchildren said...

tQ byk.. huhuhu,

ni ape nih??? kemaruk puisi keh???
pelik3!!!

nima said...

haha..
best oh main puisi..
try lah.. try lah..