Pages

  • RSS

Sunday, October 5, 2008

Raya..!! Raya..!!

Assalamualaikum w.b.t.

Ada org kata.. kalau buat post dalam english, die x de feel sangat sebab agak susah nak keluar perkataan yg betul2 kena dgn kehendak ayat. Except if the person is very good in english. Bila fikir2 balik, memang betul pon sebenarnya. Lagi satu, pembaca or the readers from Malaysia macam lebih bersemangat la nak baca kalau post tu ditulis dalam bahasa melayu. Kalau macam tu, kenapa tulis dalam English ek?? Sebab.. nak improve English laa.. tu salah satu sebab utama. Sebab yg lain.. mana la tau ada kawan dari bangsa lain nak baca ke.. kalau dalam english, even broken english, maybe diorang faham laa sikit2.. haha.. perasan.. ('=_=). Hurmm.. dah lama berfikir.. eyh x de la lama sangat.. akhirnya penulis buat keputusan buat selang seli. Lepas english, melayu dan sebaliknya..

Okeyh, kita pergi kepada tajuk sebenar.. Raya..!!

Malam itu, takbir raya bergema di seluruh pelosok negara Jordan menandakan esok adalah hari raya. Takbir yg sedang bergema itu lain sedikit dari kebiasaan yang selalu didengar oleh rakyat Malaysia. Takbir yg dilaungkan tiada alunan sayu tiada alunan merdu. Takbirnya biasa sahaja namun dapat dihayati sepenuhnya oleh sesiapa yang memahami.. Namun begitu, seusai solat isyak, terdengar takbir seolah2 kami berada di Malaysia. "Bio betul.. ooo patutlaa.. Budak2 Melayu pulak yg bertakbir.. bagus2!!" Sayu terasa. Teringat ketika takbir beralun di kampung.. Teringat dulu2 bersama2 nenek membuat ketupat palas.. Teringat ummi n mak teh n mak ngah sibuk2 rebus nasi himpit. Teringat...macam2 laa.. Huhu..

Tapi, x lama pon mengenang nostalgia lalu. Lepas beberapa minit, penulis dan housematenya (Zulaikha, kak piya n kak faez) sibuk dalam suasana memasak. Kalau dulu, tolong2 je.. Sekarang, kena buat sendiri.. Kalau dulu ummi yg fikir nak masak apa.. sekarang kena fikir sendiri.. Huhu.. Memang belajar berdikari laa.. Nak tau kami masak apa?? Firstly, menu utama mee hoon goreng -masakan kak faez and roti jala -masakan kak piya. Dessert: puding roti -penulis try buat. Alhamdulillah, jadi2.. hehe.. Dan yg paling istimewa sebab jarang dibuat orang even orang2 kat Malaysia pon jarang buat..(yelaa.. dah ada.. buat pe susah2 buat..) that is SATE..!! -Zulaikha n kak faez potong n cucuk daging. -sama2 bakar n kipas: yg paling hebat mengipas kak faez n penulis sampai x de 'ENERGY' n sakit tangan.. Fuhh!! Cayalaa..!!


Mee hoon n roti jala..


Puding roti



SATE..~!~!


Malam tu jugak syabab Malaysia dipecahkan kepada beberapa kumpulan untuk bertakbir di rumah2 akhawat -takbir versi Malaysia ye..! hehe.. Ada yang bagus. tapi dengar cerita ada jugak yg x hafal.. hakhak.. x pe x pe.. faham.. setahun sekali kan..

Hurmm memang x tidur malam la siapkan persiapan2 untuk raya malam tu. Semangat x?? Hehe.. Esoknya, macam kat Malaysia pakai baju raya.. pakai wangi2.. lawa2.. pergi solat raya. Budak Malaysia conquer masjid.. haha..

Then, sambung balik buat kerja2 dapur and kemas2.. Dalam lepas zohor, tetamu first datang. Iaitu Kak Ahiyasah and da geng..!! Tetamu2 first nie buat r&r kat rumah penulis.. Penat sangat beraya kot.. Hehe.. Tetamu datang berderu-deru lepas asar. Penat sangat melayan. kak faez n kak piya sibuk kat dapur masak makanan tambahan. Zulaikha sibuk cuci pinggan. Huhu.. Sampai la maghrib baru tetamu2 beransur-ansur pulang..

Wah..!! It's the time for us pulak nak beraya..!! First pergi rumah kak lina and da geng. Second, rumah kak Robe'ah n da geng. Third, rumah kak Ahiyasah and da geng. Kami collapse di situ.. Huhu.. (Tidur rumah kak ahiyasah. Bukan setakat r&r.. buat macam kampung sendiri siap.. hehe.. thanx kak..)

Second day patutnya pergi MSD. tapi penulis and housemates x pergi sebab penat sangat.. Alaa.. x pe x rugi pon sebab kitorg buat sate jugak.. hehe.. lagipon MSD tu sempit + ramai sangat orang + pernah je makanan x cukup.. huhu.. Tapi tahun nie cukup kot..

Hurmm.. amacam?? Seronok x baca suasana beraya kat Jordan?? huhu.. Okeylaa.. Cuma, iyelaa.. bukan beraya dgn family laa.. huhu.. x pe x pe.. tahun depan nak balik.. Raya kat Malaysia..!!!

Wassalam..

6 comments:

senikehidupan said...

Assalamualaikum and hello again,

We talk, we read, we write everything in Bahasa. Recently, Chinese develop their children by talking English all the day. But, it's not the sign that they are unable to speak other language! In fact, they are able to talk many different languages. Just imagine, they are developed but Malay still stagnant as if they want to stay in comfort zone. different. VERY DIFFERENT.

It's ok if you have the tendency to engage writing persistently. Just do it. I bet, readers won't go away. Remember, strength lies in differences, not similarities.

Yet, take note, I'm not saying that English is everything. Those who think like that is really colonized-minded. It's the matter of improving. That's what we call real technocrat!

mimosa pudica said...

Waalaikumussalam w.b.t.

Yeah, i agree with you about the chinese. And also some Indians actually. And I know strength lies in differences. But, is it wrong if sometimes I want to write in Bahasa?? Just for several post that i feel i want to write in Bahasa. It's ok right?

One more thing..
Hope that it's ok for you if i want to ask you one question....
that is:
Why don't you write in English?? Plus, ur English is quite good. Yeah, maybe better than me.. (have to accept it.)

sakura_heart said...

thanx mkn2 izzah!!!
ak lg suke tulis dlm bm...sbb terluah semua perasaan...
but sometimes tulis bi gak,tp jrg,sbb igt nk praktis...tp kdg2 lg suke tulis bhs jepon~

mimosa pudica said...

to sakuradila:-

Welcome..

Hurmm bagus2.. pelbagaikan bahasa anda..

senikehidupan said...

I'm sorry for late replying..

Ok, I'll answer that(grinning)..

Yup, you're right.. It's up to you as long as you are considering yourself as a freelance writer. Yeah, writing in varieties!

About me.. em, I may good at word but not in grammar :p but still, I'm writing in English now!

Remember, remain preseverence! Lot's of people will adhere you!

mimosa pudica said...

to senikehidupan:-

Thanx for ur encouragement..!!

Insyaallah, together we'll learn to be better in this international language; English..