Pages

  • RSS

Tuesday, September 23, 2008

Betul ke nie??

Post kali ini adalah dalam versi Melayu.. Kenapa?? Entah.. Maybe penulis nie rindu kat MALAYSIA kot.. huhu.. Seriously, rindu.. Especially kat bilik tidurku.. Oh, MALAYSIA tanah airku!! Haha.. Sejak bila jadi patriotik nie??

Ada satu kisah sebenarnya. Kisah nie tak taula boleh percaya ke x.. Ikut org yg membaca la nak percaya ke x nak. "Apa yg penting?? Kerjasama..!!" haha.. x delah.. k, kite truskan dgn kisah tu ye.. Bersedia.. Ready.. 1..2...3...action!!

Malam tu, penulis dan housematesnya (Zulaikha, kak Piya, kak Lieya n kak Ziela) pergi ke rumah kak Ain, kak Idayu n kak Noni atau rumah mereka lebih dikenali dgn nama hamra'.. utk melaksanakan Qiamullail.. Tapi..!! penulis dan kawan penulis..iaitu Zulaikha x bangun pon mlm tu.. sedar2 rupenya dah nak sahur.. Boleh je solat lagi time nie.. So, solat la 2 rakaat.. pastu sahur sama2.. Lepas subuh, kami bermalas2 lagi atas tilam kak idayu.. Malas tul nak balik rumah time tu.. alih2 ada tafaqquh rupenya pagi tu.. Dalam pukul 8 tu penulis n teman sebayanya nak balik rumah.. nak bersiap. Tapi..!! x jadi.. tau sebab ape?? Kunci x de!! Adooii!! kne tunggu kak Lieya or kak Ziela balik.. Naik la atas balik pergi rumah hamra' tadi.. Yg peliknya.. apesal tah.. x sampai2.. "Bio btol nie zul..!! Camne nie??" Zulaikha hanya menggeleng. 'X pe x pe rilex..' penulis menenangkan rentak jantung yg dah mula lain macam. Tiba2..Zulaikha atau nama nicknya, Zul, menolak satu pintu yg x berkunci. Ingatkan dah jumpe rumah hamra'. Rupa2nya... Eyh.. apesal mcm lain je nie?? Mereka menggonyoh2 mata yg tidak gatal. Zul dgn selambanya melangkah masuk ke dalam. Penulis apelagi.. ikut jejak laa.. Tup2.. jumpe kak Ziela, kak Lieya n kak Piya kat situ.. "Nielah Amman.. Selamat dtg ke Amman..!!" Kak Ziela bersuara. 'Pelik btul.. macam pintu Doraemon la pulak. Ermm x pela.. ikut saja..!!' cetus suara hati penulis ketika itu.

First, mereka ke Mecca Mall yg amat famous di Jordan tu.. kak Ziela kata die teringin sangat nak makan masakan cine kat situ.. Teringin sgt2.. Melebihi org yg mengidam!! haha.. Anyway, x pela.. ikut je.. Sementara tunggu utk berbuka, mereka fikir baik pergi shopping dulu alang2 dah ada kat Amman nie.. Sebelum tu, pergi solat dulu. Bagus x shopping complex kat sini.. ada azan.. bagus kan?? Yg peliknya..Mecca Mall nie sunyi je time tu.. x ramai org.. beza sgt dgn K.Lumpur.. kakak2 tu kata maybe sebab bulan puasa kot.. Ermm x pela lagi bagus.. x de kena bersesak2.. Tapi..!! Seusai sahaja habis mewindow shopping kat satu kedai cendermata nie.. eyh, x habis lagi pon sebenarnya.. kena halau sebab die nak tutup kedai dah. Padahal waktu tu baru pukul 5ptg x silap. Ermm x pela pergi kedai lainlah.. Tup2.. kedai2 lain pon mengikut langkah yg sama.. Kesian.. Sedih je.. Kedai buku pon tutup. Alih2 mereka tunggu la utk bukak puasa kat salah satu restoran yg ada kat situ..

Penulis n kak Lieya pesan spagetti. Zul pesan burger. kak Piya pesan roti pizza yg x mcm pizza. Isi die kat dalam. Pelik skit pizza die. Nama die bkn pizza rasanya. Ape bende tah. Lastly, kak Ziela.... die pada mulanya..setia menunggu restoran yg ada masakan cina tu buka..tapi x buka2.. akhirnya memilih nasi ape tah.. agak banyak yg akhirnya x mampu dihabiskan olehnya.. Kesian..nasi itu mesti menangis mengenangkan nasib dirinya yg akan dibuang begitu sahaja.. Penulis digelar sebagai heroin kerana berjaya mghabiskan spagettinya yg agak banyak dan agak kureng rasanya. Kak lieya telah cuba sedaya mungkin..namun tidak berjaya mghabiskan spagettinya. kak piya x aci sebab die minta untuk tapau..atau dlm arabicnya safari. Zul pulak..igtkan habis..tapi x habis juga.. Dia tapau jugak tapi tapau daging burger tu je. Roti tinggal.. huhu.. Muak katanya..

Then, mereka pergi main bowling pulak. Satu game 3 dinar kot. Blurr je igtan waktu tu. Beli 3 game kot. mainla utk 5 org.. huhu.. X de yg strike pon. Bnyk msk longkang.. haha.. pengalaman pertama penulis main bowling. Kat Amman tu.. jgn main2.. Tapi, boleh tahan gakla.. Pemain terhebat waktu tu kak lieya kot. Tengah syok2 main tu, air yg ditapau skali tadi tumpah.. alamak!! mcmana nie?? klu kat Malaysia mesti dah kena marah. Apalah org Arab tu kata. Bajet nak sorokla.. tapi kantoi gak.. Segan je.. org arab tu bawa kain lap siap. Apela yg die kata ek?? Entah2 die kata 'Dahla main pon asyik masuk longkang. Buat tumpah air plak dah.. Eisy dak2 nih..' huhu.. Entah btol entah idok..

Abis main bowling, nak kne cari hotel tuk solat n tidur semalaman sebab dah mlm sgt kot waktu tu. Pergila ke 'Abdali.. Tau kenapa?? sebab dgr2 kat situ ada hotel murah.. dalam 8 dinar je. Sampai hotel yg diperkatakan itu, mereka semua terkezut!! x kan la 8 dinar je mcm nie?? agak mewah.. dah amat murah kalau btul harganya 8 dinar untuk semalaman. Tanya2 kat kaunter.... mak oooii!! bukan 8 dinar.. bukan 5 dinar.. bukan 1 dinar.. tapi..!! plg murah.. 70 dinar tu pon utk seorg ke dua org.. blurr.. x ingat.. x pasti.. Aduhh!! mcmana nie.. Alih2.. cari hotel lain dekat2 situ.. Masuklah satu hotel nie.. Erk.. bukan hotel kot.. motel rasanya.. murah mmg murah.. dalam 5 ke 8 dinar. Tapi..!! Ya Allah!! mengerikan n menakutkan n... mcm2 laa.. x sanggup rasanya.. akhirnya, kembali semula ke hotel yg agak mahal tadi.. bkn agak mahal.. mmg mahal!! Tanyalaa.. klu 5 org nak duduk satu bilik boleh x?? Dia x bagi.. rayu2.. dapatla satu bilik 5 org harga 110 JOD.. mak oooiii!! adooiii!! mcmane nie?? Bincang2.. buat keputusan rayu lagi. Minta x yah sahur.. rupanya sahur tu percuma je pon.. huhu.. Time pergi tgk bilik.. kak Lieya dgn mengumpulkan sisa2 kekuatan yg ada.. tanya kat org arab tu.. "fi musolla?? Mumkin nom fi musolla..??" org arab tu trus terkezut.. bawala mereka nie ke kaunter semula. Dia bagitahu kat teman sekerja dia yg mereka nie nak tidur kat musolla.. 2 Orang arab tu pon bincang2 balik.. Akhirnya, diorg buat keputusan.. bagi penulis n kawan2nya duduk kat dalam satu bilik dgn harga 100JOD.. tanpa pilihan, penulis dan teman2 seperjuangan ketika itu bersetuju utk membayar 20JOD seorang.. ha..!! ada satu waktu tu, ada pelayan bagi minum juice. Zul dgn selambanya bertanya "bibalash??" Betapa takut kalau2 terpaksa keluarkan duit untuk minuman tersebut. Sambil tersenyum dan menahan tawa, pelayan tersebut mengiyakan. haha.. Malam itu, penulis dan yg lain2 menggunakan sepenuhnya bilik yg berharga 100JOD utk semalaman tu. Solat tarawih x ditinggalkan..huhu.. Bajet nak turun sahur.. x nak tidur la konon.. alih2 x terbangun coz semua tertidur.. x pela.. sahur tu percuma.. x de rezeki.. redho2..

Time nak balik ke Irbid tu.. masa naik lif kat hotel, tiba2 je rasa macam nampak kak Idayu tengah tepuk2 bahu penulis.. 'Bile pulak kak Idayu ada nie?' Sedar2 rupe2nye ada kat hamra' lagi.. huhu.. Itulah kisah Amman di dalam dunia fantasi.. Menarik x? Bayangkan kalau benda2 tu btul2 terjadi.. huhu.. Entahlaa.. No comment..!!

p/s: kalau ada tokok tambah.. maafkan ambe neh..!!

12 comments:

Anonymous said...

wahahahaha!!~~
menarik sungguh kisah ini

mimosa pudica said...

to anonymous:-

hakhak..
sememangnya menarik!!
kenapa ek??
hurmmm..
hehe.. ^_+

zulaikha said...

kenape?
hrrrmmmmm
NO COMMENT!~
hahahaha

mimosa pudica said...

to zulaikha:-

haa..
pandai pon tulis nama seniri..
x dela asyik jadi anonymous jer..
hakhak..

nAyA said...

mimpi ke?
hoho

faez said...

pandaila kome bahong di bulan pose ni..mimpi konon..btw,ni haa url blog ku..http://meryoai.wordpress.com

mimosa pudica said...

to naya:-

haha..
teka2..

mimosa pudica said...

to faez:-

x bohong..
mana ada..
cbe kak faez baca btol2..
hakhak..

Belle said...
This comment has been removed by the author.
mimosa pudica said...

to belle:-

hahahah...!!
no comment!!!

Dr. Aileen Ramli said...

lerh long! ape kess?? mmpi ke idak ni?? tido tak basuh kaki! spe suh!haha~ ;p

takpe long,nnt klina bwk long jln siap lawan boling btol~ nanananna~

mimosa pudica said...

to dr. aileen ramli:-

hehehhhh!!
kak lina nak bawa g amman??
bole2..!!