Pages

  • RSS

Thursday, September 15, 2011

Kill as few Patients as Possible



Bismillah..
Red Hall. Camera BB.
Telah berlalu seminggu kelas untuk tahun ke empat untuk smester pertama. Hari pertama, terasa macam junior masuk hospital. Sesat menyat segala. Terutama ketika mencari tandas dan musolla terdekat dengan Red Hall, tempat lecture baru. Kalau dulu Science Hall 2 menjadi rumah kedua, sekarang hospital bakal menggantikan. Nak kata Red Hall rumah kedua, tak boleh juga. Sebab nanti akan guna juga Blue Hall dan Green Hall. Juga akan pusing-pusing wards.


Hmm.. Hmm.. bersedialah melatih stamina untuk bertahan dari pukul 8 pagi sampai 4 petang lebih kurang.


Setakat seminggu lectures tanpa rotation ini, kami banyak mendengar sampai termimpi serta tersengguk atas kerusi macam dalam flight yang sungguh empuk kata-kata dari doktor-doktor yang hebat.


Antara kata-kata salah seorang doktor-doktor hebat:-


"10 years ago, a life changing event occurred on this exact date. As for all of you, starting from today, Sept 11 2011 your life will never be the same anymore.." -Dr. Rami Azab


Oh. Memang patut tulis dalam diary nih!


Err.. Tapi, macam belum berubah untuk seminggu pertama. Tapi saya yakin akan berubah untuk minggu seterusnya. Sebab akan bermulanya wards rotation. Excited bercampur cuak! Sebab? Err..


"You should be on time! This Sunday, 8 a.m. at 6obi8 5amseh (tingkat lima)! If you late 10-15 minutes then 3'iab (considered as not attending the round)!"


Peh! Memang kena berusaha puntual punctual lah! Tapi macam agak kagum dengan batch sendiri untuk minggu pertama ni. Hampir semua datang kelas awal! Cuma pagi tadi ada orang lewat sebab buat eksperimen try naik bas cikalel. =_=" Nasib baik doktor baik. Moga berterusan. Ensyaallah..


Antara quote yang menarik dalam slides salah seorang doktor hebat seorang lagi: Dr. Khaled Jadallah:-


"Kill as few patients as possible" -Oscar London M.D. W.B.D.


Masa mula-mula baca meremang bulu roma. Gaya quote ni, macam.. =S


Ok. Itu sahaja setakat ini. 


Cerita menarik di Irbed: Makin bertambah-tambah umat Melayu. Moga sejahtera sahaja hendaknya.


p/s 1: Iron lab coat, gantung stethoscope, bawa torch and measuring tape utk next week! c(= Oh, baca Macleod's tertinggal. =_="
p/s 2: Peringatan: Anda ialah Muslim Doktor sebelum menjadi Doktor Muslim.
p/s 3: Makin meningkat usia makin meningkat peringkat makin memberat tanggungjawab.
p/s 4: Tarbiyyah dzatiyah. Moga tak ketinggalan tika sibuk dengan perkara dunia. Saling mengingatkan ya!

5 comments:

Raihana Nazri said...

akakkkk, citer la banyak2..
inspired laaa

nUa'f said...

*jelez! [ y would u so genius? ]

nima said...

rai:-
belum start rotation nya.. nak cerita bnyk pun x bnyk cerita. keh3..
ensyaallah, nnti klu ada masa dan cerita. =)

nu'af:-
erk. jadi doktor bkn genius ok. main dgn nyawa org. cuak kot! doakan!
everyone has his/her own strength my dear..
lebih kat sini kurang kat sana. pandang dunia dengan jendela akhirat! ensyaallah 5eir.. ^_^

-hazen said...

tajuk memang angker habisss

"Kalau dulu Science Hall 2 menjadi rumah kedua.."

haha

Science Hall 2 tutu pulak macam rumah pertama saya

haha

nima said...

saje amik quote tu jadi tajuk.
sbb sekali dgr mcm huh? Dua kali dgr mcm cuak.

hospital seperti bakal jd rumah pertama [?] entahlah..

yg pasti rindu gohwah cafe jami3ah!~