Pages

  • RSS

Saturday, July 11, 2009

Kaki Ini Menjejak ke Tanah Itu.. -Turkey 2-

Istanbul

-Makam Sultan Mahmud II
  • tapi tak dapat masuk sebab tutup. Kalau tak silap sebab under construction.
-Blue Mosque




  • dibina oleh arkitek terulung, Mimar Sinan.
  • dipanggil Blue Mosque atau Masjid Biru kerana dulu qubahnya berwarna biru.
-Makam Sultan Ahmed I

  • meninggal selepas setahun masjid biru siap dibina
  • meninggal bersama 12 orang anaknya kerana diracun
  • makam dibina oleh anaknya Sultan Osman
  • makam dibina selama 3 tahun
-Itte Midane

  • dibina pada zaman Byzantin
  • dipelihara ketika zaman Turki Uthmani
  • menjadi tempat perkumpulan
-Memet Arkif Park


-Grand Bazaar

  • Shopping sakan mereka eh kami di sini. Hehe. Kebanyakan peniaga amat peramah dan pandai berbahasa Inggeris atau Arab. Rasa seronok kalau yang berniaga itu tahu bahasa lain selain Turki yang selalunya English atau Arab. Kalau dia tak reti, alamatnya macam lembu dan kambing berbicara kot.. Tapi lama kelamaan kami makin boleh faham bahasa mereka. Alhamdulillah, dapat tambah bilangan bahasa. Kalau perhati, bahasa mereka kadang2 hampir sama dengan arab atau english dan kadang2 melayu.
-Topkapi Palace



  • bayaran masuk 20lerah turki=10dinar=RM50 (haha..kalau kat Msia mahu tak masuk. Tapi sebab kat Turki, alang2 masukla. Lagipun duit banyak en..heh..)
  • istana zaman kerajaan Turki Uthmani yang kini dijadikan muzium.
  • menggmbarkan keagungan dan kemewahan sultan2 zaman itu yang mungkin juga menjadi sebab-musabab kehancuran mereka.
  • dipamerkan juga barang-barang milik Rasulullah S.A.W. dan sahabat2nya seperti pedang.
  • kalau diperhati, nampak benar beza pedang2 mereka dengan pedang2 sultan2 zaman Turki Uthmani. Yang berbalut emas dan permata itu milik sultan2 dan besi tercalit bekas2 darah kering itu milik sahabat.
  • sangat besar. kalau nak pusing semua dengan memberi perhatian penuh, 1jam memang tak sempat.
-Aya Sophia (Hagia Sophia)

  • Sultan Muhammad Al-Fatih menukarkannya daripada gereja kepada masjid.
  • Kini, ia hanya dijadikan muzium.
  • Tiket masuk juga adalah sebanyak 20 lerah Turki
Eminonue

-Masjid baru Eminonue (Eminonue Yeni Cami)


-Spice Bazaar

  • macam2 spices dijual di sini. Barang2 lebih murah dari di Istanbul.
-Selat Bosbhorus



  • kami menaiki feri merentasi laut melihat jambatan yang menghubungkan Asia dan Eropah. Jambatan diberi nama Ataturk Bridge.
  • terdapat juga jambatan lain yang menghubungkan Golden Horn (Eropah dengan Eropah). namanya tak ingat. Siapa ingat boleh tinggal komen ne..
-makan IKAN..!! (tepi laut)

  • haha.. sebab dah lama tak makan ikan fresh, rasa puas sangat. Lepas makan sandwich ikan satu, saya beli lagi satu makan dalam bas. heh..!!
Perjalanan ke Capadoccia

-Makam Sultan Muhammad al-Fatih + isteri + anak + pengasuh




-Makam Ayyub al-Ansari


-Cabel car



  • first time naik. janganla gelak. biasala tu.. sebab Pulau Langkawi pon tak pernah sampai walaupun kampung abah kat Kedah.
-Perhentian Hendek
  • masuk tandas.. Wowww..!! Semuanya automatik. Memang hebatla. Dahla tak payah bayar. (sindrom tiap kali nak masuk tandas kat Turki mesti kena bayar even kat masjid. But it's worth..!! Berbaloi sebab tandas itu bersih. Rasa macam lagi rela membayar untuk dapatkan tandas yang selesa dan bersih. Tak nak kutuk tempat belajar sendiri. Faham2lah ye. Yang kurang faham, mehla datang sini. Hehe..)
bersambung..

4 comments:

senikehidupan said...

[cemburu]

Huwah, bestnye!

Dah belajar kat luar negara, berpeluang lagi berjalan-jalan jauh ke negeri orang!

(^_^)

Teringin sangat~ [tak pernah pi oc]

Apa-apa pun, tahniah..

[agak lama tak bukak blog ni]

nima said...

Insyaallah, ada rezki pergila nanti.
x yah jeles2 sgt. jeles sk8 sudah. haha.

Anyway, org dah x sabar nak blik Msia tul cuti, org Msia nak pg oc. haha. klaka kan manusia nie.

apa-apa pun, terima kasih.

tahu je lama x bukak sbb tuan dia lama x update. mana tetamu nak datang. haha. tuan dia sibuk exam laa. tnggu cuti blik Msia. lagi 29 hari ok. ^_~

*NUHA* said...

izzzzzzzzaaaahhhhh!!
im planning to go turkey this coming winter.nnt cite2 lah kt nuha psl turkey.tawtaw.nnt kite ym,okay?
jealous tgk gmbr.haish.

nima said...

nuuhhhaaaaaa...!!!
heheh..
Insyaallah..
leyh je nak tnye pape.
yg boleh dijawab akan dijawab.
Neway, winter nie Insyaallah org ke mesir.
nuha nak g turkli laks. haih~