Pages

  • RSS

Saturday, July 11, 2009

Kaki Ini Menjejak ke Tanah Itu -Turkey 3-

Capadoccia=land of beautiful horse ~merupakan mid of Anatolia. Anatolia=sunrise or motherland

-Church

  • gereja dulu2 dalam gua
-Imaginary village

  • macam2 bentuk batu yang boleh dibayangkan di sini. Contohnya, swan, unta, dan tour guide tu kata ada batu bentuk Marie (Maryam).
-Kilang Pottery
  • Macam-macam jenis pinggan mangkuk ada. Tears collector pon ada.

kuganti tempat pak cik itu.. cuba membuat pottery..
  • dapat pengalaman yang jarang orang lain dapat kat sini. saya dipilih buat pottery. owh, memang terniat di hati mahu menolak. tapi, kak Qisti kata hei..!! peluang ok.. huhu.. ok2.. buat jelaaa.. buat2 tak jadi. Tanah liat yang baru dibentuk itu berlubang. malu je.. tapi orang yang ajar cara buat kata memang susah nak buat pottery tu. hehe.. uh, dapat gelaran Izzah puteri eh.. pottery.. ^_~
-Uchisar Castle

  • Istana dalam batu.
-Panorama

  • terdapat batu yag diberi nama father, mother and son. daughter tiada. tak tahu kenapa.
  • uh, barang2 di capadoccia murah daripada Istanbul. So, beli belah banyak2 di capadoccia ye. hehe.. tapi jangan tak beli lagsung kat Istanbul. Cuba minta kurang harga. kadang2, kat Istanbul boleh je dapat harga okey.
-Kilang Onyx

  • Siapa pernah dengar perkataan onyx?? Saya selalu dengar eh, baca perkataan onyx ni sebab dulu suka main game Thief. Game itu, menghendaki pemainnya mencuri batu2 berharga seperti emerald, ruby, dan salah satunya ialah onyx.
  • onyx diperbuat daripada quartz (kak Qisti berjaya menjawab soalan cik lotfiah mengenai asal onyx dan memenangi onyx yang baru sahaja dibentuk dan dipolish menggunakan chromic oxide kot..)
  • melihat Ottoman Ring yang mempunyai empat warna onyx. Warna2 itu mempuanyai maksud tersendiri.
  1. Green=fertility
  2. Red=love
  3. White=pure love
  4. Black=fidelity
Kayseri ~tempat kelahiran Presiden Turki sekarang

-Kayseri Qisr


-Medical Muzium
  • tak dapat masuk sebab under construction
  • kata ustaz, muzium mempamerkan alat2 perubatan zaman dahulu. uh, tak de rezeki..
Nigde ~bandar persinggahan Ibnu Battuta

-Masjid Sungsur Bay (Sungsur Bay Cami)


-Masjid Aladdin (Aladdin Cami)
  • maaf, tiada gambar.

Tamat sudah kembara itu. Moga ia bukan sia-sia. Suatu hari nanti mungkin kaki ini menjejak lagi ke tanah itu. Insyaallah..

Wassalam

12 comments:

arina said...

tears collector itu menarik minat sy .. huhu.

Anonymous said...

amboi..
sakan berjalan..

suweileh family said...

beruntung izzah round semua area kat cappadocia. k ina tak sempat, panas bangat.

nima said...

to kak arina:-

haha, tau cerita di sebaliknya..??

pemilik kilang tu kata,
org dulu2, bila suami pergi perang, si isteri akan menangis. lalu disimpan air mata kat dlm tears collector tu. kalau suami die meninggal, die akan letak tears collector tu kat satu tempat utk memperingati suami yg mati tu. kalau suami die hidup dan pulang, die akan bagi tears collector tu kat suami die sebagai tanda cinta.

mantap x..??

nanti k.arina kahwin lwy la wat camtuh.

bagi hadiah bday ke.. keh3..

to Anonymous:-

hehe.. time cuti je jalan.
Release tension. hakhak.
yelaaa... time x cuti tensi2 dgn examsssss memanjang.. hehe..

nima said...

to sweileh family (kak ina):-

hehe.. mmg panas.. sampai sun burn akibat x memakai sun block..

alaa.. kak ina dgn munsif n yaya lagi.. faham je..^_~

Kyu Jyushirou said...

ni knpe name org ade sebut 2x ni? aish izzah ni. haha.

btw, not fiddality, it's fidelity.

nima said...

haha.. fidelity eyh..??
keh3..
ok2.. i'll correct it.

nima said...

tambahan2..
kalau ada salah lagi btul2kan ek..
hehe..

2x ke..??
katne lagi satu..??

nima said...

oh.. perasan2..
hehe..
saje nak famouskan kak Qisti..
^_~

Anonymous said...

l0ng~
izzah p0tter ek??
ek3..
harry p0tter??

heh

........................ipah c0mey

nima said...

hoho..
harry potter?
no comment..
kang ada gak yg jealous..

Anonymous said...

salam...
wah seronok dh dpt peluang g turkey
sya n kwn2 dlm perancangan nk ke turkey ni, makn x sabar lak
berapa yer kos keseluruhan jaulah ke sana?
nima leh add sy kat ym x...nk taw pengalamn ke turkey :)
sharida_anr@yahoo.com