Pages

  • RSS

Sunday, October 14, 2012

Psychiatry Oh Psychiatry~

Bismillah.

~Group 5th year~

Isnin lepas rotation akhir psychiatry. Banyak sangat benda boleh muhasabah masa rotation ini. Macam-macam kisah, macam-macam cerita strangers yang kita dengar. Bak kata teman se rotation, "Sejak start masuk rotation psychiatry ni asyik dok dengar masalah orang." Saya senyum. Nama pun sakit jiwa. Masalah dalaman. Memang macam-macam lah pesakit datang untuk bercerita. =)

Ok. Cerita sikitlah perjalanan rotation psychiatry ini. Dalam masa sebulan akan ada dua minggu belajar di Hospital Fuhays, Amman dan dua minggu lagi belajar di klinik-klinik sakit jiwa Basmah (sebelah Hospital Rahmah), KAUH, dan Hosp Prince Rasheed (3askari).
Di Fuhays, kami akan dipecahkan kepada beberapa kumpulan dan dibawa ke wad-wad tertentu untuk ambil history patients (ala sembang-sembang).
Di klinik-klinik akan duduk bersama dengan Dr. dan pesakit-pesakit akan masuk untuk rawatan masalah yang dihadapi. Selalunya lepas satu patient keluar Dr. akan bincang-bincang dengan kami mengenai masalah pesakit tadi.
Tengahari macam biasa, akan ada pembentangan dari kalangan kami juga.
Itulah serba sedikit kisah pembelajaran kami.

_______________________________________________________________________

Satu benda yang selalu bermain di fikiran masa rotation ini:

Apabila ada pasangan suami isteri datang membawa anak yang sakit dan si suami tiada di bilik Dr. sang isteri mengisahkan bahawa dia mengesyaki suaminya turut mempunyai penyakit jiwa sehingga terpaksa mengambil ubat setiap hari yang menyebabkan kebanyakan anak-anaknya turut mewarisi penyakit tersebut.

Maka, saya mula berfikir adakah si suami sebelum perkahwinan tidak memberitahu sang isteri bahawa dia mempunyai masalah sekian-sekian? Kalau betul begitu, adakah maknanya si suami telah memulakan perkahwinan mereka dengan sebuah ketidakjujuran? Entah. Nanti beritahu tak jadi berkahwin pula.

Pernah saya lontarkan kepada teman satu rotation, "Kalau lah ada seorang lelaki datang meminang, dia memang cukup dari segi agama, rupa, harta dan sebagainya. Tapi, dia menghidap penyakit yang kemungkinan untuk anak-anak mewarisi adalah 50 % atau lebih. Nak terima atau tidak?"
Jawabnya, " Huuu.. Tak tahu. Tapi kejam juga kalau tak terima sebab itu. Bukan dia minta pun penyakit tu."

______________________________________________________________________

Menjadi kebiasaan, jika membaca akan membayangkan supaya lebih mudah memahami. Lalu, ketika membaca penyakit-penyakit jiwa terutama mengenai Personality Disorder terbayang-bayang orangnya bagaimana. Dan kadang-kadang terfikir, eh macam pernah jumpa orang macam ini. Atau, eh betul ke buku ini? Even diri sendiri pun ada macam ada symptoms sikit. -.-'. Tapi bila baca ciri-ciri seterusnya, oh perlu ada tahap ekstrim untuk mencapai tahap disorder.

Oh ya, untuk lebih memahami masalah-masalah jiwa ini, saya cadangkan boleh tengok movies yang berkaitan. Antaranya, A Beautiful Mind, Mental Series, Extremely Loud Incredibly Close dan Saya Amat Mencintaimu (SAM). Kalau rasa sempat tangoklah. Kalau tak sempat, tekan nama penyakit kat youtube ja. =p

______________________________________________________________________

Menarik sebenarnya psychiatry. Doctors are dealing another aspect of human beings part. Not the physical one. Dan bila kat clinic, kita akan rasa oh ramai rupanya orang-orang yang ada masalah jiwa. Ini baru yang sedar mereka bermasalah. Yang tak sedar? Huuu.. Moga Allah selamatkan kita dari penyakit-penyakit berbahaya sama ada fizikal, mental, rohani dan sebagainya.

______________________________________________________________________

p/s 1: Kejap lagi akan bermula rotation baru, Family Medicine. Doakan!
p/s 2: Post travel India dalam proses. Doakan saya rajin dan istiqamah dalam menaip. Huhu..
p/s 3: "Dahulu orang jahiliyah menikahkan puterinya atas dasar keturunan. Orang yahudi menikahkan atas dasar harta. Dan orang nasrani menikahkan atas dasar eloknya paras. Sudah selayaknya seorang mukmin hanya menikahkan atas dasar agama.," jawab Mubarak ketika ditanya oleh majikannya dengan siapa selayaknya dia menikahkan puterinya. -Jalan Cinta Para Pejuang, Salim A. Fillah-

7 comments:

Rossarina™ said...

hai Cik Izzah. :P

sungguh haru perasaan ketika ber-rotation psychiatry ni. tiap kali bukak tajuk baru, tiap kali tu la mesti terasa yang diri sendiri pun ade penyakit tu. maka sibuk la diagnos diri sendiri haha. :D

nima said...

Akak! Lama tak nampak!

agaklaa.. mula-mula baca tu, mesti ehhh, ada ke tak ni. -.-' medical student syndrome. =p

one of your teman se rotation. said...

*koffkoff*

membaca post kamu sambil sengih2. teringat perbualan tuh slps makan ma3janat on the way nak ke lecture hall. eh, ye ke?

- erk.. buruk sgt gamba saye dlm foto atas tuh. camne nk jadi fotogenik mcm kamu? (nak sign :P )

nima said...

hahah.. betul lah tu~ =p

fotogenik lah sgt. -.-'
nak sign saya ka? boleh. nnti sy sign kat buku nota kamu ya~

btw, awat x p kls ari ni?

one of your teman se rotation again said...

erk, boleh jugak, mana tau nanti you jadi org hot malaysia , bole i tunjuk kat anak cucu :P

btw , pmbetulan sket psl qoute selalu dengar masalah org tuh. selalu je dengar masalah org n sedia je dengar. but this time masalah keluarga n personal orang... tuh yg beza nye psychiatry nih. hmm... biasalah , masyarakat perlu doc fizikal, jiwa dan rohani kan? ^___^

emm.. td x larat nk bangun. alhmdulillah dh ok.

~ Pelaut Rabbani ~ said...

Minat tgk movie juga rupanya.
Power power.
Boleh tumpang2 bljr..

Thanks Doc. :D

nima said...

to pelaut rabbani:-

tgklah juga sometimes. medium belajar kan bnyk. =)
my pleasure~