Pages

  • RSS

Saturday, December 31, 2011

Simpul-simpul 2011~


Bismillah..

*Post ini lebih panjang daripada post-post yang lain.*

Akhir tahun. Selalunya orang bermuhasabah. Menanda target lama. Membuat target baru.

Tapi saya.. tak ingat bila kali terakhir saya simpulkan tahun itu. Atau sebenarnya, ini kali pertama [?]

Target dalam hidup, pasti semua ada. Cuma, mungkin certain people macam saya, jarang membuat muhasabah dan target pada akhir tahun. Rasa kurang sesuai mungkin. Entah. Selalunya, saya akan letak target bila saya mulakan sesuatu yang baru. Err.. maksud saya, pekerjaan yang baru. Kalau benda yang saya dah pernah buat, maka akan ada muhasabah. Apa yang perlu diteruskan. Apa yang perlu dibaiki. But if it is something new, then i'll look to others who have done it.

Juga terkadang bila saya kecewa. Sama ada, kecewa dengan hari.. Atau kecewa dengan diri.. Atau kecewa dengan manusia..

Oh. Em. Teringat sesuatu. Simpulan tahun sebenarnya saya akan muhasabah pada setiap 26 Februari~ ^_^
But not that specific. Maksudnya, tiadalah senaraikan satu per satu. Secara keseluruhan mungkin.

Well then, this year i'm going to try something new. 'Simpulan akhir tahun' maybe [?]

1. Kaki jejak Spain dan Italy

Dalam perancangan, sepatutnya ke Spain dan Morocco. Tapi, atas masalah dengan visa morocco maka bertukarlah arah ke Italy. Well i guess, this is the first time i lead a travel team. Sebelum ini, ikut orang. Pengalaman yang menarik sebenarnya. Dan pastilah belajar banyak benda. Not just about travel itself. Latihan kawalan emosi mungkin. ^^

2. Tulis puisi.

Ok, tak ingat kalau-kalau pernah tulis puisi atau sajak atau seangkatan dengannya sebelum ini. Baca dan komen pernah, Tapi tulis dan publish kalau tak silap baru tahun ini. Entah. Kadang-kadang rasa seronok main kata. Terutama bila tak boleh terjemah perasaan secara directly. Tapi yang pasti, saya masih tak bersedia kalau orang komen puisi-puisi tu. Especially kalau komen yang kritik. Haha.. Penakut kan? Takut kalau kritik nanti self-esteem untuk tulis makin jatuh. Maka tak tulis langsung. =_="

Ya, saya tahu. Kalau tiada orang kritik, yang salah tak dapat betulkan. Tapi saya memang macam tu. Takut dengan keputusan bila belum bersedia nak dengar. Tapi kalau kritik juga, tak adalah sampai mengamuk [?] Terima dengan pasrah~ =P

3. Kaki jejak tanah suci Makkah dan Madinah

Untuk ini memang waktu nak buat visa, saya ambil risiko yang agak tinggi dengan mengirim passport ke Malaysia melalui seorang senior. Tahu kenapa saya kata agak tinggi? Sebab waktu ini kekecohan reformasi Tunisia, Mesir dan Libya. Jordan.. sipi-sipi. Cuma tak tahu kenapa waktu itu, ada keyakinan yang nothing will happen in Jordan. Abah pula yang risau. Tapi bila abah tengok anak abah sangat firm dengan pendirian, maka abah pun yakin. Secara jujurnya, masa mula-mula yakin. Tapi bila Jordan ada sedikit bergolak, dan passport dah duduk di Malaysia hati mula risau. Alhamdulillah, aman tenteram sehingga kini. =)

Serius. Sekali pergi, pasti merindui. Rindu dengan ketenangan dan semangat ibadah di sana.

4. Balik Malaysia

Normal je balik Malaysia ni. Cumanya, tahun ini saya 'terbalik' dua kali. Haha.. Rezeki.. =D

5. Masuk clinical year

Alhamdulillah, selesai rotation paediatrics. Hmm.. saya tak pernah tulis pasal rotation ini kan? *senyum* Banyak benda sebenarnya. Tapi banyak waktu emosi tidak mengizinkan. Ok alasan. =P

Ok. Rasa nak coret sikit. Supaya nanti boleh baca semula masa depan-depan.

Pertama kali tengok vaginal delivery secara live. Seram sejuk jugalah. Terus teringat ummi waktu itu. Dalam masa yang sama memang speechless. No words can describe the feeling at that time. Seriously. Maha suci Allah..

Pertama kali tengok cesarean secara live. Yang ini, macam tak ada perasaan. Sebab dah tengok surgery banyak kali kat movies kah? Tapi bila tengok baby tu hypotonia macam agak excited. Ok, memang tak boleh blah kan perasaan excited dengan penyakit. Patutnya kesian lah. -.-'

Operation room in KAUH.

Sink for scrubbing before entering operation room 
[Bila tengok benda alah ni, dalam hati cakap, 
'Hmm lain dengan operation room kat Korea atau Jepun. 
Malaysia mesti lain juga.
Ok, kesan tengok movie 
Team Medical Dragon dan Surgeon Bong Dal Hee. =_="]

Hmm.. saya rasa menarik bila dengar Dr. Samah cakap, "When a baby does not acquire some of the development stage in a certain range of time, they will never acquire it."
Terfikir, dari kita kecil sampai besar, sunnatullahnya sama. Contoh, kalau waktu belajar ini, kita tak dapat nak bahagi masa untuk keluarga, tarbiyah dan sebagainya, waktu sudah kerja apatah lagi. Kesimpulannya, jangan asyik bernanti. Nanti memang akan ternanti-nanti. Haa.. =_="

6. Exam OSCE

Hmm pertama kali exam, dapat soalan yang agak killer lah juga. Tak pernah-pernah jumpa waktu ambil case ok. Tak pa lah. Hanya tinggal doa dan tawakkal. Yang pasti, CNS selalu berbuat horror. Masa pre-clinical, system yang paling tak score CNS lah. Both. CNS [central nervous system] dan PNS [peripheral nervous system] Memang nervous lah.

Ok. Habis. Target tahunan.. hmm *fikir pernah ada ke?* Ok.. pernah. Tiap tahun. Cuma ianya adalah secara separa sedar. Sebab selalu buat target secara sedar bila ada certain episodes in life. ^_^

p/s 1: Ahad ini masuk rotation baru. Internal Medicine. Doakan makin rajin membaca dan men'study'kan diri.
p/s 2: Tak banyak cuti tahun depan. =_="
p/s 3: Dah dapat lepas rindu dekat kopi JUST! =D
p/s 4: I Am Sam. One of the movies that must be watched. Daripada tengok Ombak Rindu, baik tengok ini. Oh. baru tengok Ombak Rindu sebenarnya. Mahu tahu tahap mana kejatuhan moralnya. Dan boleh saya katakan, agak dahsyat juga.

5 comments:

nUa'f said...

woah3! update daaah! jeles bapak tgk.. hahahah

btw, da tgk i am sam, comel! hehe

hahahaha,,

nima said...

sedih laa i am sam tuuu...

nUa'f said...

budak tu comel ok!! hahaha

Anonymous said...

ouh. akak pun tengok surgeon bong dal hee ke?

haha..

nima said...

yep2.. antara typical movie yg ditonton oleh medical student. =p