Pages

  • RSS

Sunday, June 19, 2011

Tetamu Jemputan DIA 3~ [Jeddah]

Bismillah..

14 Jun 2011
Bertolak dari Madinah ke Jeddah dan singgah ke Masjid Terapung yang dikenali dalam kalangan orang-orang Melayu. Namun nama sebenarnya adalah Masjid Rahmah. Terbina di tepi pantai.
Terfikir, Malaysia yang tiru Jeddah atau Jeddah yang tiru Malaysia? c(= Turun dari bas, terus menghirup bau laut. Bukan sebarang laut. Kerana laut tersebut pernah terbelah dengan izin Allah dengan sebab belahan tongkat Nabi Musa a.s.

Masjid Terapung versi Jeddah


Pantai Laut Merah


Uuuu... Jernih kan?


Laut Merah keliling Masjid

Dan di tanah Jeddah ini diketahui asal usul nama Jeddah tersebut. Asalnya daripada perkataan Jaddatun yang bermaksud nenek. Kenapa? Kerana moyang kita Hawa tercampak di sini sebelum bertemu cinta hatinya di puncak Rahmah. Adam? Adam pula tercampak ke Serindik, India. Ni tak sabar nak ke India ni. c(=

15Jun 2011
Selamat sampai di KLIA. Dan sungguh baru perasan. Setiap negara ada baunya masing-masing. Dan sungguh saya melepas rindu dengan bau tersebut.

p/s1: Intan, Selain tanda di Jabal Rahmah, ada satu lagi tanda di Masjidil Haram Tingkat 1. Bukan bawah sekali. Atas satu tingkat bahagian bawah. Dekat tempat masuk tempat solat bahagian sa3i, tempat letak Qur'an tiang bulat ketiga. Dalam salah satu Qur'an terjemahan Melayu 7:151 cari tanda tu. Kalau tak ada orang ubah lah. [Intan, I have written here first before chatting with you. So, maybe it's kinda repeating. c(=]

p/s2: Moga ibadah2 dan doa2 yang kalian minta saya doakan diterima dan dimakbulkan ensyaallah.

p/s3: Ensyaallah, ada rezeki jemputan DIA akan kusahut lagi. =)

8 comments:

INTAN said...

oh, sebut india tu jangan buat2 lupa saya ya~ =p

laa~
mujur tulis balik. ari tu rasa izzah kata masjid nabawi. intan salin masjid nabawi kot. kalau tak smpai bila pun xjumpa~ ^^

hopefully, i could find both~

psst: izzah, boleh ek pakai baju biasa? ma kata intan kena pakai baju smayang start pegi smpai balik. =.=!

nima said...

haha.. ensyaallah2.. ^_^
igt india, igt intan boleh? keh3..

me too. hoping tat u'll find both.
ensyaallah.

haha.. ok je x yah pki baju smayang sentiasa. cume, biasalah, mind set org melayu klu g solat, kena pakai telekung. or should i say asia? sbb indonesia pun sama.

But then, kita pakai je telekung. cuma tak delah sentiasa. kadang2, bila rasa nak pakai, pakai. Rasa tak nak pakai pun x pe. Tapi.. masa tawaf pakai telekung mudah kot. sbb nk jaga wudhuk. oh ye. telekung bhgn atas je kita pakai. kain mmg x pki. pki stoking mudah. selamat! =)

farah said...

kak izzah pegi satu trip dengan afiqah fuzai ke? :)

Ainul Arina Madhiah said...

subhanallah... cemburunya akak dengan awak!

bila ya agaknya akak nk ke sana... T_T

nima said...

Farah:-
x sama agent. tapi jumpe fiqah masa dlm flight. =)

kak ainul:-
ensyaallah, k.ainul.
Jemputan DIA akan sampai utk akk. =)
Gi korea pun best! ehee!! nnti izzah nk pi sana rujuk akk eh~ =D

INTAN said...

hah.

nak g korea pun ingat saya~
=p

nima said...

baiklah!~
^^"
busy ke skrg?
slalu ble cek kat column Jordanians' Garden, mesti org tu ny blog plg atas. ah ah ah~ c(=

INTAN said...

busy? haha~
xtau la nak busy ngan pe..

^_^"
both admins are gone for good, izzah~ hari tu nak harapkan admin baru, tapi dia pun hilang..

i've lost half of my soul, izzah.. rasa macam dah tak reti nak menulis~
huhuu~

izzah tulis la..intan akan selalu baca. nanti la bila2 intan kembali. when i'm real determined and ready~
eceh! ^^