Pages

  • RSS

Friday, March 19, 2010

HLS~SUKSES'10~Genap 20

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih

Assalamu3leykum wbt.

Apa khabar pembaca-pembaca budiman sekalian? Huhu.. Lamaaa saya tak update kan? 2 bulan tuu.. Banyaaaakkkk sebenarnya nak cerita. Tapi masa berlari tersangatlah laju dan tugas yang membebani agak banyak. Alhamdulillah, setelah sekian lama tak update, hari ini Allah bagi kesempatan dan kerajinan untuk menaip dalam blog yg comel ini. hehe.. no offense~

Ok, sebelum teruskan bacaan, ada peringatan nih. Post kali ini maybe akan jadi panjang. Sebab 2 bulan tak update kan. Huhu..

I.Allah, akan ada 3 isi utama. Patut ada 4. Tapi post ke-4 i.Allah, akan diusahakan lain kali.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Mid-Term Exam Hematolymphatic System (HLS)

Alhamdulillah, hari ini semua batch medic JUST08 dah rasa pengalaman ambil exam system yang gabungkan semua subjek yang sebelum ni ambil seketul2 je. Dah tau kot kenapa seniors semua cuak kentang tensi segala time nak exam system ni.

Semalam, time lepas solat isyak, tiba-tiba macam terfikir: exam-exam segala ni, boleh kita kait dengan sukan balapan.

Physio, Anat, Microb, Patho, Pharma, Biochem = Lari pecut 100m

HLS dan semua system2 yang ada (subjek ini merupakan compilation subjek2 di atas ye) = Lari 1500m @ Marathon

Kenapa saya cakap eh taip camtu?

Sebab, subjek2 lari 100m tu, tak memerlukan persediaan yang sangat mantap. Kire boleh lagi kalau nak study last minute macam a week before. Kire boleh pecut la jugak. I.Allah, akan sampai ke penghujung. Kalau yang memang sedia awal, memang lagi mantoopp lah kan.

And kalau HLS-compilation of the 100m subjects, buat macam lari pecut 100m, sangat lah semput. Ada yang sampai penghujung. Dan ada yang kurang mampu. So, macam semua tahu, kalau nak menang lari-lari yang panjang ni, kita perlukan stamina. Dan untuk bina stamina, kita perlukan persediaan awal dan cara yang betul. Kalau cara tak kena, tak boleh jugak kan? Sama lah dengan subjek system nie. We need early preparation and smart ways of study to excel. Sebab, otak pon perlukan stamina. Kalau kita sumbat semua banyak2 sekali, bukan semua yang akan lekat. Dan boleh jadi tiada yang lekat. Dah membazir tenaga dan masa kat situ. Dengan semput, lelah, level adrenaline tinggi segala. Mana nak ingat kan. Jadi, kita perlu jadi lebih efficient.

Tapi, kalau memang dah terpaksa last minute ya3ni a week before, jangan putus asa. Masih ada harapan walau tak banyak. Usaha sampai ke titisan darah terakhir. Tepu segala pon, try untuk tumpu supaya masa yang ada tak buang camtu2. Insyaallah, walau tak brapa nak menang still dapat sampai penghujung dengan selamat. Maybe adalah cramp ke.. pitam jap ke.. But at least, we reach the end point. Tapi kalau boleh jangan last minute lagi ye. Pesanan ditaja khas oleh blog comel untuk diri sendiri.

Ok. habis pasal exam. Doakan kami untuk meneruskan perjuangan yang pastinya lebih mencabar. Seniors kata HLS plg senang nak score. Tapi.. tak taulah. Itu yang mereka kata mudah. Yang mereka kata payah?? Huhu.. Moga Allah permudah~

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

SUKSES'10

Sebelum

First time saya uruskan program secara langsung (selama ni balik tabir je. -ye ke? haha-). Ok, saya sangat akui, kalau memang tak pandai bahagi masa, memanglah akan berterabur semua kerja-kerja lain especially study. Time mesyuarat, orang lain study. Time nak study tiba-tiba ajk tanya dan lapor pasal kerja. Time tengah study tiba-tiba ada benda urgent pasal program nak kena settelkan. Kalau tak layan sebentar, study dah hilang focus pon. Maka, dengan ini, sangat banyak masa kat situ ye~ Memang kena plan and arrange urself betul2.


Semasa

Banyak cabaran dan dugaan program kali ni. Pagi2 tu masa nak ke stadium, hujan LEBAT ok. Tengok weather forcast. Ok, dalam pukul 8-10 i.Allah cuaca ok2. Tapi, sebab hujan pagi tu ramai yang dah mendaftar tarik diri. Ok, sangat rasa macam down time ni. Ajk2 lain pon nampak je macam tengah tensi. But then, Alhamdulillah cepat2 stabilkan diri-sendiri dengan kata2: 'Ada something yang Allah sembunyi dulu nie. Takpe2. Yang memang dah tak boleh nak usaha serah dekat Allah. Yang dah diusahakan tawakkal kat Allah. Allah tahu yang terbaik.' Then terasa ketenangan mengalir. Dalam keadaan macam ni, saya belajar dalam apa jua keadaan, pergantungan kat Allah sangat penting dan ketenangan itu milik orang2 yang bertawakkal. Boleh tersenyum~ Lagi2 bila tengok semua yang gigih datang, meredah hujan semua, happy dalam penat akhirnya. Alhamdulillah.


Selepas

Rasa lega. Terlepas satu beban yang ditanggung. Banyak benda2 yang sebelum ni tak tahu nak buat jadi tahu. Sangat berterima kasih kat yang menunjuk ajar, yang membantu, yang hadir, yang beri kerjasama semua sama ada secara langsung atau tak langsung. Orang kata, pengalaman tu satu benda yang sangat berharga. Alhamdulillah~ (Ada satu yang memang ramai kot yang perasan. Maaflah. Tapi rasa nak taip jugak. Ahli BKASJ tak ramai yang sanggup beri kerjasama. Nampak je ramai. Tapi yang sanggup turun sikit je. Maybe banyak sangat program kat irbed nie. Busy2.. Saya faham je kot kalau memang dia orang berjawatan. Tapi yang kalau yang tak de ape tu.. Huhu.. No comment~ Ada hal lain kot. Mari bersangka baik. Moga saya bukan terdiri dari orang yang hanya pandai berkata. Na3u6'billah~)

Lepas ni mesyuarat muhasabah. Nak nilai balik apa yang perlu buat dan yang tak perlu pada masa akan datang. I.Allah~

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Genap 20

25 Februari 2010 -6ptg waktu Jordan
26 Februari 2010 -12mlm waktu Msia

Masa ni tengah nak buat mesyuarat penyelarasan untuk SUKSES'10.
Bunyi handset cikai lagu Maher Zain tanda ada orang call. Tapi tak sempat nak angkat. Tengok2, adeq saya. Haha.. Dah tau dah mesti nak wish. Saje SMS balik. Tanye kenapa.

"Tuk tuk tuk" SMS masuk

"Salam... Ila ukhti. Eid milad!! Hahah.. Smoga sentiasa dirahmati Allah. N sentiasa berjaya dunia akhirat.. =)"

Then, tak berapa lama lepas tu satu lagi SMS masuk.

"Kak Long, happy birthday n maulidurrasul!!! From: kitorg"
-Dari ummi, abah and adeq2 yang lain-

Pastu saya call diorang. Ummi cakap diorang sambut birthday saya dengan baca Yassin dan makan cookies. Haha.. Orang dia tak dapat makan pon cookies tuh. Anyway, thanx a lot atas doa kalian. =D

Kalau kawan2 yang first wish untuk birthday thru SMS ialah kak cemal. Ayat dia:

"Hepy besday izah..ho3..bleh ke kalo xdtg mlm ni.."

Tak datang untuk mesyuarat penyelarasan. Saya bagilah kebenaran atas sebab2 tertentu. Hehe..

Kawan2 yang lain rupenye nak buat surprise malam lepas SUKSES'10 habis. Hehe..

Maryam: Izzah, lepas program ni teman gi kedai kasut.
Saya : Ha?? Buat apa? Esok2 pon boleh.
Maryam: Alaaa.. ikut jelaaa.. Nak malam nie jugak.

Saya buat muka pelik. Macam dah syak something. Tapi takpe. Teman jelah. Dah kritikal sangat kot kasut. Tapi kasut yang dia pakai sekarang comel je lagi~ Apa-apa jelah yaamm..

Lepas program bersama kak syu dan maryam, bukan pergi kedai kasut. Pergi Chicken Way sebelah kedai kasut. Haha.. time nie macam dah syak sumthing. Tapi takpe. Buat2 tak tahu dulu. Tiba2, bell dan dayat datang naik teksi nak makan kat situ jugak. Dah la dah dapat makanan BKASJ bagi. Nak makan lagi kat Chicken Way. Lagi lah syak en. Haha.. Pastu, zul dan suha sampai bawa kek coklat. Maka tersurprise lah saya. Hahahaha..

Malam tu, memang sangatlah lapar. Dari pagi makan benda2 ringan jek. Maka, banyaklah saya makan malam tu. Heheh.. Neway, thanx a lot korang..!! Terharu2.. T_T

Housemates buat surprise esoknya. Yang ni memang surprise betul. Serious terkejut. Cume muka seposen. Lepas makan malam berempat, sembang2 sikit, kak faez bawa keluar donut berlilin nombor 20. Haha.. Comel sungguh. Lepas ambil wudhuk pulak, nampak kotak berbalut merah atas meja. Frame dari kak piya. Warna ungu dan pink. Comel2. Terima kasih teramat semua!!~

Terima kasih juga kat yang wish di mukubuka mukabuku. Dan tak lupe juga kat fad yang siap buat post kat blog khas untuk saya. Siyes rasa comel eh terharu. Haha..

Alhamdulillah, telah cukup 2 dekad saya menghirup udara. Sungguh. Banyak benda baru yang saya dapat tika menjangkau umur ini. Moga apa yang saya peroleh akan saya manfaatkan untuk Islam. Insyaallah. Doakan.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Haaa.. habis sudah 3 ceritera saya. Panjangkan? Moga yang membaca dapat merasa iktibar dalam kesempoian penceritaan. Post ini juga bertujuan sebagai penghargaan kepada semua yang pernah terlibat dalam hidup saya.

Sekian~

Wssalam.

p/s 1: Post pasal travel ke Mesir sepatutnya dah ada. Tapi sampai sekarang takde2 pon. Maaf sangat. Akan diusahakan dalam masa terdekat. Inilah cerita ke-4 sebenarnya. Diasingkan sebab dikhuatiri akan bertambah berjela.

p/s 2: Post Mesir i.Allah akan diusahakan dalam English setelah mendapat permintaan ramai. Eh, x. X ramai. Sorang je. Haha..

p/s 3: Saya tak crite pasal kisah mengundi kat uni yang berlaku hari ni. Terasa gak tempias2 tragis. Tapi tak rasa tragis sepenuhnya sebab saya budak tajaan MARA. Dapat undi dangan mudah. Mahu tahu lebih lanjut, sila lihat blog2 di Jordanians' Garden. Rasanya ada budak tajaan JPA yang post pasal tu.

9 comments:

arina said...

yuhuuu. punye lah lame nk tunggu updates blog COMEL naek kat dashboard. skrg baru naek hehe.

ouh dh lepas HLS ye? msti mrkh tinggi ek? *angkat kening*

and happy belated birthday. nmpk meriah ye smbutan nye. sy pn same2 rs terharu haha tade kaitan.

ps : your blog, memang comel. pink! i loike ~

微笑每一天 said...

thx u very much, i learn a lot

Rose Of Deen said...

wahahahahahaha..
ckpla sy org first??
muahah bangga2.. wuhuuu!!

hahhaa..
bestnye ramai org wat surprise..
besday ngah mase 18 tahun paling sedey bapak..
tadek org peduli!!
seb baek ade abah..
wahahahahahaha..

[sakuradila] said...

hahahha...
izzah..psot bru pon berlambak nama izzah nyebok^^

nanti tiap2 ari suro fad revise byk2 eh,since izzah selalo dok sblh fad kat hall...hihi..jgn ngantok2 dah!!

ganbattene izzah 'comel'.erk??hihi

nima said...

to kak arina:-

haha.. empunya blog COMEL busy sikit. (huruf besa bagai COMEL tu ye~ =P)

ya Allah, time tgk markah sblum msuk lab, rasa cam blurr. huh!! ape aku dah buat neyhh..!! rasa cam kena tumbuk 3 kali jap. dush3x.. ahh..!!

haha.. tq..tq..tq sebab bersama2 terharu dgn izzah~ =P

haha.. i loike gitu..

to cine mane tah:-

welcome~

to rose of dean:-

banyaakkklaaa.. u r not the first ok. org first ialah kak cemal. tp time tu waktu msia pon x msk agik. haha..

yg pntg diri kita. muhasabah apa yg kita dapat tyme dah capai umur tuh.
tp cam sdey gak r klu sume x igt. eh, tp gile terharu abah call nak wish bday oh. siyes jeles. abah selalu x brape nk igt pon bday2 org ok~ haha..

to fad:-

ngee.. sebab kite slalu dgn fad~ nama pun banyak lah muncul. saje je rapat2 dgn org rajen update blog nih. t leyh tumpang famous. hahahaa.. x delah.. kite mmg ada bonding~ eceh. =P

i.Allah, kite ingat-mengingat sama2 eh.
Ada hari tu dgr tazkirah, org tu ckp, tiap kali bile kita baca surah al-'asr di pghujung majlis, tiap kali itu kite sebenarnye sdg membuat janji utk sama2 berpesan2 ke arah kebaikan.. =)

wehh.. kantoi selalu tdo dalam lectures~ adesss.. dush3x pas nie kalo kite tido agik.. tumbuk2 bia jaga. hee.. =D

saya mmg COMEL sbb blog saya COMEL~ errkk.. (perasan sudaahh..)

lurv4Allah said...

kak izzah, sori sgt2..lupa tarikh birthday kak izzah..huhu..apa punya adikla..

apa2pun, semoga Allah panjangkan umur, lapangkan setiap urusan, diluaskn pintu rezeki dan paling penting, dikurniakan zauj yg soleh dan mosleh..ngehngehngeh..

hasna'

nima said...

tulah.. k.izzah tnggu je ohh.. tp x wish2. ngahahahaa..

neway, thanx a lot for da du3a. tp.. yg akhir tuh.. haha.. x pe2 btolla tuh. ameen.. moga Allah maqbulkan. =D

a paRt 0f da Light~ said...

sejak bile kakak ku jadi c0mel??
mcm pelik..

haha, weytt.. name adek mu yg lg s0rg x sebut!!
org tulis p0st bl0g pasal dy taw!!!!!!!!!!!!!!

nima said...

oit2 kakakmu mmg comel ok. erkk..??

heh, lambat~ t thn dpn ltak post wish awal eh. haha..